Deze foto's zijn gemaakt door Cristel Brouwer fotografie
Cranio sacraal therapie kan een positieve invloed hebben en ondersteunend werken bij deze en nog vele andere klachten. Cranio sacraal therapie kan ook heel goed preventief worden ingezet om klachten in de toekomst te voorkomen. Klachten kunnen ontstaan door verstoring, onbalans en blokkades door o.a;
Wat is cranio sacraal therapie?
Cranio sacraal therapie is een behandelmethode die voortgekomen is uit de osteopathie. Een cranio sacraal therapeut werkt met zachte hands on technieken op het lichaam en de schedel van het paard. Er word op meerdere lagen van het lichaam gewerkt vanaf de oppervlakte tot diep in het lichaam(op celniveau). Door cranio sacraal technieken toe te passen kan het paard zich (diep) gaan ontspannen en kunnen fysieke maar ook emotionele blokkades, die zich in de loop van tijd ontwikkeld hebben, losgelaten worden. Waar rust en ontspanning is kan herstel plaatsvinden. Hoe dat precies werkt kun je een stukje verder op deze pagina lezen. Onderaan de pagina kun je de foto's van voor en na de behandelingen vinden.
Naast cranio sacraal technieken maak ik gebruik van fascia release technieken en zet ik geneeskrachtige kruiden en celzouten in om de gezondheid van jouw dier te optimaliseren.
Cranio sacraal therapie kan voor vele verschillende klachten ingezet worden. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij het niet mogelijk is om het paard te behandelen zoals bij;
- Hoge koorts
- Verse botbreuken
- Tijdens dracht
- 10 dagen voor en 10 dagen na inentingen en wormenkuur
Ik ben niet opgeleid als dierenarts en kan en mag daarom geen diagnoses vaststellen. Wanneer nodig zal ik je doorverwijzen naar een dierenarts voor nader onderzoek. Bij spoed bel je ten alle tijden eerst je dierenarts!
Kosten voor het consult
Ieder paard is uniek en verdiend maatwerk en een behandelplan dat afgestemd is op de behoefte van het paard. Voorafgaand aan het eerste consult ontvang je van mij een intakeformulier. Na de behandeling krijg je via WhatsApp of per mail een uitgewerkt advies over voeding, kruiden en/of celzouten mits daar behoefte aan is. Direct na de behandeling krijg je van mij een formulier met daarop de adviezen over de nazorg na een cranio sacraal behandeling.
Een cranio-sacraal consult duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.
Kosten consult per 01-03-2025
€75,- per consult
(Exclusief reiskosten van €0,35 per gereden kilometer retour)
Cranio sacraal therapie, een hele mond vol maar hoe werkt dat nou?
Zenuwstelsel
Cranio sacraal therapie heeft invloed op meerdere systemen die met elkaar verbonden zijn waaronder ook het zenuwstelsel. Het parasympatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de toestand waarin rust, herstel en vertering kan plaatsvinden, de ‘chill’ stand dus. Het orthosympatische zenuwstelsel stelt het paard in staat om te vechten en/of vluchten. Normaal gesproken kan een paard erg snel schakelen tussen het parasympatische en orthosympatische zenuwstelsel. Het paard kan bij bedreiging in een fractie van een seconde schakelen naar de vlucht- of vechtmodus, en zodra het gevaar geweken is, schakelt het paard in enkele seconde weer terug naar de rust- en herstelmodus. Maar als een paard chronische stress blijft ervaren zal hij vaker en langer in het orthosympatische zenuwstelsel blijven hangen en is er dus veel minder ruimte voor rust en herstel waardoor blokkades kunnen ontstaan in de weefsels. Door het paard weer terug naar diepe ontspanning te brengen kunnen ook de (bind)weefsels weer ontspannen en kan er weer herstel plaatsvinden. De productie van spijsverteringssappen nemen weer toe, de darmbewegingen komen weer op gang, de bloedvaten verwijden waardoor er meer doorstroom van bloed komt en zo komt alles weer in hun natuurlijke balans. Het verlaagt hartslag en ademhaling waardoor meer energie naar herstel en genezing kan gaan.
Wanneer het paard in deze staat van ontspanning kan komen en er weer ruimte kan komen in de weefsels (o.a fascia), sturen de zenuwen deze veranderingen door via het ruggenmerg naar de hersenen. Het paard kan op deze releases reageren door het hoofd te laten hangen, de onderlip te laten hangen, trillingen en trekjes van de neus, ogen en lippen, en ook zuchten, briesen of gapen.
Cranio sacrale systeem
Naast het para- en orthosympatische zenuwstelsel heeft cranio sacraal therapie ook invloed op het cranio sacrale systeem. In de hersenen wordt in kleine hoeveelheden hersenvocht (liquor) aangemaakt. Dit vocht heeft als functie om het zenuwstelsel te bevochtigen en te voeden. Het vocht bevat belangrijke voedingsstoffen die worden doorgegeven aan de cellen. Het vocht wordt omvat door een vlies en stroomt vanuit de hersenen door naar het sacrum en weer terug. Onderweg druppelt er wat vocht uit de durale buis naar de cellen en dit wordt daarna via de bloedbaan weer afgevoerd. Deze ritmische stroming geeft een voelbaar ‘golvende’ beweging door het gehele lichaam. Ook in deze stroom kan een blokkade ontstaan waardoor er minder voedingsstoffen bij het zenuwstelsel kunnen komen en waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan in het gehele lichaam. Een blokkade kan ontstaan door bijvoorbeeld te veel druk op de schedel(compressie), door het hangen in een halster, hoofd hard stoten, verkeerde training of een val, dus trauma van buitenaf of door emotionele invloeden. Hierdoor kan het cranio sacrale ritme zich niet meer goed uitdrukken en kan het liquor minder goed stromen.
Fascia
Dan is er nog het bindweefsel (fascia). Fascia is een heel dun vliesje dat alle structuren van het lichaam omvat. Het verbindt, omhult, steunt en voedt de botten, organen, ruggenmerg, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen. Het zijn dus geen losse vliezen maar het verbind alles met elkaar tot één geheel (vandaar 'bind'weefsel genoemd). Door middel van fascia kan er communicatie plaatsvinden door het hele lichaam. Wanneer er ergens in het lichaam spanningen ontstaan in de fascia kan dit dus een doorwerking hebben naar andere delen van het lichaam waar het fascia 'trekt' en ook daar spanning ontstaat. Deze spanningen kunnen veroorzaakt worden door fysiek trauma, maar ook zeker gebeurtenissen op emotioneel vlak kunnen van invloed zijn. Deze gebeurtenissen worden als het ware opgeslagen in de weefsels waardoor de fascia kan verharden. Door deze verhardingen kan de fascia zich niet meer optimaal vrij meebewegen met de onderliggende structuren waardoor blokkades kunnen ontstaan. Door middel van tissue release kunnen de weefsels weer met elkaar verglijden en is er weer ruimte voor beweging. Dit kan soms ook emotionele ontlading teweeg brengen.
Voor en na foto's